Ciasteczka Leśny Mech

Soczyste, nadziewane bitą śmietaną, wyjątkowe w smaku i wyglądzie ciasteczka ze szpinakiem i granatem

 

To wyjątkowe ciasteczka pochodzą z Turcji. Nazwa wywodzi się od niezwykłego wyglądu tych smakołyków, podobnego do mchu leśnego :). Zielony kolor uzyskuje się przez dodanie szpinaku mrożonego lub świeżego do ciasta. Smak szpinaku nie wyczuwa się podczas konsumpcji. Każdy, kto je spróbuje na pewno sięgnie po następny kawałek.

 

Składniki na ciasto do Ciasteczek Leśny Mech:

  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 torebka cukru waniliowego (około 3 łyżki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 400 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego.

Świeży szpinak dobrze wypłukać i drobno pokroić (najlepiej użyć blendera). Mrożony szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody i również drobno pokroić.

Białka jaj ubić z cukrem, dodać żółtka, olej, cukier waniliowym. Delikatnie wymieszać masę z mąką, proszkiem, sodą i szpinakiem. Gotową, zieloną masę wyłożyć na papier do pieczenia, na dużą formę i piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut w piekarniku grzejącym góra-dół.

Ciasto po upieczeniu może odrobinę opaść. Z góry wystudzonego ciasta ściąć „brązowy” wierzch i pokruszyć go wkładając do miseczki.

Z „obkrojonego” ciasta wykroić okrągłą foremką kółka o średnicy około 5 cm. Kawałki nie okrągłe pokruszyć przy wkładaniu do miseczki.

Składniki na bitą śmietanę do Ciasteczek Leśny Mech:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

Żelatynę namoczyć we wodzie, gdy spęcznieje podgrzać ją (nie gotować) i rozpuścić ciągle mieszając.

Śmietanę 36% ubić do sztywności z cukrem, dodać żelatynę i nakładać na wykrojone, nasączone ciasteczka wodą herbacianą.

Składniki na wodę herbacianą do nasączania Ciasteczek Leśny Mech:

  • 1/4 szklanki zielonej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Wszystko wymieszać i nasączyć płynem wykrojone, okrągłe ciasteczka.

Składanie Ciasteczek Leśny Mech:

Na nasączone ciasteczka wykładać bitą śmietaną, posypać ją okruszkami z ściętych kawałków ciasta i ozdobić pestkami granatu lub poziomkami.

Bitą śmietanę można wyciskać z rękawa cukierniczego nadając jej ozdobne kształty przy użyciu tylki w kształcie np gwiazdy 🙂

Smacznego 🙂

Post Author: Ula

Dodaj komentarz