Ptysie z krakersami i masą milky way

Ptysie z krakersami, to inny wygląd i smak tradycyjnych ptysi. Kruche ciasto położone na górę ciasta ptysiowego nie pozwala na pękanie podczas pieczenia w piekarniku. Ptysie nadziewamy od spodu, nie przekrawamy upieczonego ciasta z boku.

 

Składniki na ciasto parzone (ptysiowe):

  • 8 dag masła
  • 200 ml wody
  • 12,5 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jaja

Zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać na ogniu do uzyskania jednolitej masy. Garnek ściągnąć z palnika, wystudzić masę i stopniowo po jednym jajku dodawać do masy. Mieszać do połączenia wszystkich składników.

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 6 dag masła
  • 7 dag cukru brązowego
  • 7 dag mąki
  • 1 łyżka kakao.

Wszystkie składniki połączyć (oprócz kakao) i zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Białe ciasto rozwałkować na folii spożywczej na wysokość 3 mm, przykryć folią spożywczą i rozwałkowane ciasto schować do lodówki na 1 godzinę. To samo należy zrobić z ciemnym ciastem.

Pieczenie ptysi z krakersami:

Wyciskać z rękawa cukierniczego ciasto parzone na papier do pieczenia w kupki o średnicy i wysokości 3 cm co 3 cm.

Na każdą kupkę parzoną układać wykrojone kółka o średnicy 3 cm z ciasta kruchego. Delikatnie docisnąć i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-35 minut.

Ptysie z krakersami po wyjęciu z piekarnika schłodzić i nadziewać masą milky way.

Jasne ptysie uzyskujemy kładąc na ciasto parzone jasne, kruche ciasto

Składniki na masę milky way:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Mleko zagotować z cukrem i schłodzić. Masło ubić i powoli wlewać do niego mleko. Po połączeniu mleka z masłem, wsypać mleko w proszku. Uwaga! Trzeba uważać, bo masa jest bardzo gęsta.

Nadziewanie ptysi z krakersami masą milky way:

Wystudzone ptysie z krakersami przebijamy od spodu i wyciskamy do środka masę milky way.

 

Ptysie z krakersami nadziewamy przebijając skórkę od spodu.

 

Układamy na talerzu dziurką do dołu. Smacznego 🙂

Zaskakujące połączenie ciasta ptysiowego z kruchym i nadzienie z milky way kusi by spróbować jak smakują 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post Author: Ula

Dodaj komentarz