Babeczki z sosem toffi i czekoladą.

 

Podaję prosty przepis na babeczki ze sosem toffi i czekoladą . Kto je raz spróbuje na pewno sięgnie po następną. Po przekrojeniu babeczki sos toffi wylewa się ze środka, więc należy uważać przy jedzeniu, aby się nie pobrudzić 😉

 

Składniki na ciasto do babeczek z sosem toffi i czekoladą:

  • 3 jajka
  • 15 dag brązowego cukru lub białego
  • szczypta soli
  • 10 dag oleju kokosowego – należy go rozpuścić jeżeli jest w stałej postaci. Jeżeli nie masz dostępu do oleju kokosowego-użyj innego oleju
  • 18 dag mąki pszennej

 

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę łącząc je z cukrem. Dla wzbogacenia smaku dodaj szczyptę soli. Płynny olej kokosowy połącz z jajkami. Olej kokosowy wzbogaci smak babeczek, więc szczerze go polecam.  Na sam koniec dodaj mąkę i delikatnie wszystko wymieszaj.

Przygotuj papilotki na babeczki. Każdą włóż do foremki na babeczki i nakładaj do nich surowe ciasto. Ja nakładam łyżką do lodów-mniej bałaganu robię przy uzupełnianiu papilotek 🙂

Babeczki należy piec w 180ºC przez 10-15 minut (do uzyskania złotego koloru). Po wyjęciu z piekarnika należy je wystudzić.

Pomimo braku proszku do pieczenia lub sody, babeczki pięknie wyrastają.

 

 

Składniki na sos toffi z czekoladą:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g brązowego cukru lub białego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku

 

Czekoladę drobno posiekaj nożem. Na gorącą patelnię (na mały ogień) wsyp cukier tak by był rozłożony równomiernie na całym dnie. Dodaj szczyptę soli. Cukier nie wolno mieszać łyżką, rózgą… jedynie można potrząsać patelnią, aby nie przypalił się. Cukier trzymamy na ogniu do uzyskania złotego koloru i oczywiście roztopienia. Dodam, że trzeba bardzo uważać przy roztapianiu, ponieważ można się dotkliwie oparzyć i szybko przypalić cukier, dlatego trzeba kontrolować szybkość topienia i kolor cukru. Kiedy cukier się roztopi, wlej śmietanę i szybko mieszaj do połączenia wszystkich składników. Kiedy cukier ze śmietaną się połączy w jednolitą masę, dodaj czekoladę i nadal mieszaj.

W składnikach podałam jeszcze mleko w proszku. Jeżeli nie chcesz, aby sos był zbyt lejący: dodaj mleko i wszystko dokładnie połącz. Sos można zrobić bez mleka w proszku.

 

Nadziewanie babeczek sosem toffi z czekoladą.

Wystudzoną babeczkę

przekłuj okrągłą tylką do samego dna papilotki (ja użyłam foremki do rurek) i wyciągnij ciasto z babeczki. Na miejsce ciasta włóż sos toffi wyciskając go z rękawa piekarniczego. Odstaw babeczki na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Nadziane babeczki możesz ozdobić w dowolny sposób np bitą śmietaną.

 

Jeżeli do sosu toffi nie dodasz mleka w proszku- sos będzie się wylewał w trakcie jedzenia:)

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Post Author: Ula

Dodaj komentarz