Krakersy z serem

Lekko serowe, solone, chrupiące krakersy z serem. Mało kto może im się oprzeć. Niektórzy dodają do nich: kminek, paprykę lub inne pikantne przyprawy, które wzbogacą smak tych pikantnych ciasteczek :). Bardzo proste w przygotowaniu. Każdy początkujący ciastkarz zrobi je bez żadnego problemu.

 

Składniki na ciasto do Krakersów z serem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 3/4 łyżki sody
  • 7,5 dag zimnego, pokrojonego masła
  • 12 dag startego na drobnych oczkach żółtego sera (np gouda)
  • 1/2 szklanki zimnej wody

 

Wszystkie składniki wymieszać w mikserze lub zagnieść ręcznie. Po dokładnym wyrobieniu ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Im ciasto będzie lepiej schłodzone tym mniej będzie się kleiło podczas wałkowania.

Po upływie 1 godziny ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia na grubość ok 1 mm. Im cieńsze ciasto, tym krakersy bardziej chrupiące. Okrągłym nożem do pizzy kroić kwadraty lub prostokąty, które przed włożeniem do piekarnika należy nakłuć widelcem.

Piec w temperaturze 220 ° C przez około 5-10 minut do uzyskania złotego koloru.

 

Smacznego 🙂

 

Post Author: Ula

Dodaj komentarz