Sernik z owocami i bitą śmietaną

 

Sernik oprócz tego, że należy do słodyczy, to jeszcze jest zdrową przekąską:). To takie moje usprawiedliwienie słodyczo-maniaczki :).

Aby sernik się udał, był puszysty, nie „zbity” ważne jest dokładne ubicie piany z białek. Piana musi być sztywna. Aby to sprawdzić przechylamy naczynie z ubitymi białkami „do góry nogami”. Jeżeli piana nie wypada, nie przesuwa się-oznacza to, że jest dobrze ubita :).

Sernik z owocami i bitą śmietaną jest przeznaczony dla osób uwieeeelbiających świeże owoce, bitą śmietanę i oczywiście sernik:) Trzy w jednym – ideał !!!

 

Składniki na ciasto pod sernik:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła

 

Mąkę przesiej, wymieszaj i zagnieć ją ze wszystkimi składnikami. Gdy ciasto połączy się w jednolitą masę, wyłóż nim spód formy o bokach: 30 cm/ 25 cm. Pod ciastem dobrze jest umieścić papier do pieczenia-łatwiej wyciąga się je z formy po upieczeniu.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera białego (twarogu) zmielonego
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 7 białek
  • 6 żółtek
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej

Żółtka ubij mikserem z połową cukru pudru. Dobrze ubite żółtka (będą jaśniejsze niż przed ubijaniem) połącz ze serem. Do sera dodaj masło  i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka z resztą cukru i połącz je ze serem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową kandyzowaną i delikatnie wymieszaj łyżką.

Masę wylej na ciasto, wygładź i uderz o stół 3-4 razy, aby dokładnie się rozłożyła.

 

Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180ºC.

Nakładanie owoców i bitej śmietany:

Proponuję do układania  owoce:

  • 1 nektarynka
  • 1 pomarańcza wyfiletowana
  • 1 kiwi obrane z włochatej skórki
  • 10 dag truskawek
  • 12 dag jeżyn
  • 12 dag borówek
  • 10 dag winogrona
  • dżem morelowy

 

Sernik możesz w dowolny sposób ozdabiać bitą śmietaną jak i owocami. Ograniczeniem jest tylko Twoja wyobraźnia.

 

Jest to moja propozycja, można nałożyć więcej owoców lub inne (które lubisz).

Na wystudzony sernik, nakładamy pędzlem dżem morelowy. Przed wyłożeniem owoców ozdób placek bitą śmietaną. Na sam koniec układaj wedle swojego uznania pokrojone owoce i posmaruj je dżemem morelowym, który zapobiega wysychaniu owoców.

Do ozdabiania użyj owoców jakie lubisz.

 

 

Bita śmietana do sernika z owocami i bitą śmietaną:

Żelatyna dodana do ubitej śmietany zapobiega „podchodzeniu” wodą oraz „roztapianiu się” w wyższych temperaturach.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru
  • 3-4 łyżki żelatyny do deserów
  • 1/2 szklanki zimnej wody.

Żelatynę połączyć z wodą i odstawić.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem, dodaj pod koniec ubijania żelatynę podgrzaną na ogniu (nie wolno jej zagotować). Gotowe:)

Smacznego 🙂

 

 

 

Post Author: Ula

Dodaj komentarz