Skrzydełka drobiowe z grilla

 

Pyszne, chrupiące, soczyste i bardzo smaczne skrzydełka drobiowe z grilla. Przy grillowaniu należy bardzo uważać, bo łatwo się przypalają. Zawartość miodu w marynacie sprawia, że ogień może spalić delikatne mięso. Przygotowanie nie jest trudne. Mięso należy marynować 24 godziny. Wbrew pozorom na skrzydełkach jest sporo mięsa, więc można je wykorzystać na różne sposoby, ale grillowane według mnie są najsmaczniejsze.

 

Składniki na skrzydełka drobiowe z grilla:

  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1  łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodać do marynaty:

  • około 2 kg skrzydełek drobiowych

 

Mięso dokładnie zamarynować w miseczce. Zabezpieczyć folią spożywczą przed ulatnianiem się zapachu i wysychaniem. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Skrzydełka grillować na rozgrzanym palenisku. Ważne jest, aby przekręcać je często, ponieważ zawarty miód w marynacie przyspiesza spalanie. Skrzydełka smażą się na ogniu około 1/2 godziny do momentu, aż będą miękkie, a mięso łatwo będzie „odchodzić” od kości.

Podawać ze świeżymi warzywami.

Delikatne, mięciutkie, soczyste i bardzo smaczne skrzydełka z grilla.

 

Smacznego

 

Post Author: Ula

Dodaj komentarz