Francuski sos winegret (vinaigrette)

 

Klasyczny francuski sos winegret (vinaigrette) to zimny sos najczęściej dodawany do sałaty, owoców morza, zimnych jarzyn, mięs i mizerii. Można go aromatyzować ziołami świeżymi lub suszonymi. Winegret jest bardzo prosty w przygotowaniu: składa się z 3 części oliwy lub oleju (dobrej jakości) i 1/3 części octu (często zastępowanego sokiem ze świeżo wyciśniętej) cytryny.

Przygotowanie tego sosu nauczyła mnie moja mama, która przywiozła przepis (jeszcze w czasach komuny) z Francji. Cała nasza rodzina go uwielbia 🙂

 

Składniki na francuski sos winegret:

  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon (bardzo ostra)
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • mieszanka ulubionych ziół suszonych lub świeżych (drobno pokrojonych) – jeżeli nie lubisz nie musisz dodawać
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

 

Czosnek, sól i pieprz wymieszać razem z musztardą, dodać sok z cytryny. Połączyć składniki, dodać oliwę i nadal mieszać do połączenia wszystkich składników. Gotowe.

Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Smacznego 🙂

Post Author: Ula

Dodaj komentarz