Szaszłyki ze schabu na grilla.

 

Bardzo smaczne, kruche, nie ciągnące, delikatne szaszłyki ze schabu. Bardzo proste w przygotowaniu, ale wymagające czasu. Jeżeli planujesz podać szaszłyki ze schabu proponuję ten właśnie przepis, ponieważ mięso jest wyjątkowo smaczne.

 

Kruche, soczyste, delikatne i bardzo smaczne szaszłyki ze schabu, a obok skrzydełka z kurczaka 🙂

 

 

 

Składniki na szaszłyki:

  • marynata do schabu:
    • 2 kieliszki wódki wiśniowej
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 1 łyżka musztardy (np sarepska)
    • 1 łyżka miodu
    • 2 ząbki wyciśniętego czosnku przez praskę
    • 3/4 łyżki rozmarynu
    • 3/4 łyżki majeranku
    • 1 łyżka papryki słodkiej sproszkowanej
    • sól do smaku
    • pieprz czarny mielony do smaku
  • 50 dag schabu wieprzowego bez kości pokrojonego na kwadraty o boku około 2 cm
  • 30 dag boczku wędzonego pokrojonego na kwadraty o boku około 2 cm
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 8 daj masła pokrojonego w kostkę (ważne, by było trzymane w temp. pokojowej)
  • 1 świeży ogórek
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 por (część biała)
  • 1 cebula
  • patyczki do szaszłyków

Wszystkie składniki na marynatę połączyć razem. Schab dokładnie wymieszać z marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

W tym czasie pokroić warzywa na plasterki około 5 mm. Pomidorków koktajlowych nie kroimy.

Po wyjęciu z lodówki schabu dodać do marynaty olej i masło. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wykonie szaszłyków ze schabu na grilla:

Na patyczki do szaszłyków nabijać zamarynowane mięso, boczek, plastry cebuli, ogórka, pora oraz całe pomidorki. Ważne jest by boczek był obok schabu. Mięso należy przekładać na przemian z warzywami.

Na patyczki do szaszłyka nabijamy na przemian mięso i warzywa. Ważne jest, by boczek był obok schabu.

 

Gotowe szaszłyki kładziemy na rozgrzany grill i często przekręcamy, by nie przypaliły się (cukier zawarty w miodzie szybciej się przypala). Patyczki z mięsem są gotowe po około 1/2 godzinie, które wyśmienicie smakują ze świeżą sałatą i sosem winegret (vinaigrette).

Szaszłyki doskonale smakują ze świeżą sałatką z warzyw.

 

Smacznego 🙂

 

 

Post Author: Ula

Dodaj komentarz